Katten zijn vriendelijke huisdieren, maar vangen, net als onze kat, wel het mooiste vogeltje uit de volière van de buurman. Steenmarters zijn evenzo lief aandoende knuffelbeestjes die er echter wel voor zorgen dat jij en ik ‘s morgens met doorgebeten kabels en opgevreten motorkapisolatie niet naar ons werk kunnen.

Kortom, hoe lief marters er ook uit zien, ze verzorgen vanuit hun natuur een meer dan alleen ergerlijke overlast en probeer dat maar eens te veranderen.

Vangen van dat mooie beestje met die mooie witte bef en zachte lange staart is een oplossing, maar verboden en strafbaar, tevens is dat ook niet de echte oplossing, want door de geur die het beestje al reeds in de auto heeft achtergelaten, zal een andere marter worden uitgenodigd en de vrijgekomen plek snel innemen.

Marters hebben een eigen territorium ( 1 mannetje kan in dat territorium wel 3 à 4 vrouwtje onderhouden), dus zou je de auto kunnen verzetten naar een plek buiten dit territorium, maar de vraag is of je daar op zit te wachten. Trouwens, als je de auto terugzet, zal het vrouwtje de eventuele jonge beestjes in de auto moeiteloos terugvinden en alsnog grootbrengen.

Wat helpt je dan wel de beestjes diervriendelijk te verjagen?:

Als je internet afstruind kom je van alles tegen: Pieptoontjes, waar de beestjes aan wennen, marterspray, hondenhaar, cloorblokjes die, als ze vochtig worden, cloordampen via de ventilator kunnen verspreiden in jou auto. Ook  gaas op en om het motorblok is niet de oplossing gezien het gevaar dat het gaas kan vastslaan in bewegende delen van het motorblok.

Wat wel helpt is alle gaten onder auto dichten of een groot rooster van panlatten met bol kippengaas of stalen stalroosters onder de auto plaatsen, maar ook hier is weer de vraag of je gezien het vele werk en de kosten, daarop staat te wachten.

jonge-steenmarter-onder-motorkap-jeep 2

Toch is er een diervriendelijke wijze waarop het beestje zonder schuldgevoel te verdrijven is.
De oplossing is vóór het voorjaar, want dan zijn de steenmarters het actiefst, een kastje te plaatsen onder de motorkap die het beest een dermate stroomstoot geeft , waar het zo van schrikt, dat het blijvend jou auto zal mijden.

Tja, hoe kom je daar achter?

Eigenlijk door mijn buurman. Hij was het geroof van zijn zeldzame tropische vogeltjes zat en had een dergelijk kastje bevestigd aan zijn voliére. Dezelfde nacht hoorden we een vreselijk gejank, zoals alléén een kat kan janken.

Of nee, nadat autobedrijf Frazer datzelfde kastje gratis in mijn nieuw gekochte auto had gemonteerd heb ik óók de marter zo horen janken en heb hem vervolgens, net als onze kat, nooit meer terug gezien op de plek waar hij niet gewenst is.

Marters zijn net katten.


Delen via Social media


Delen op Facebook! Delen op Twitter! Delen op Google Plus! Delen op LinkedIn!

Ga terug