De eerste Waterstof auto is op de markt (Toyota Mirai) en moet zijn plek nog vinden. De E-car is al volop op de markt, maar worstelt nog met zijn bestaan.

Vanuit hoofdzakelijk milieu overwegingen streven we er na om met zijn allen “elektrisch”
te gaan rijden. We zijn het ons (milieu)bewust dat het zo niet verder kan, maar het wil ons maar niet lukken. Soms klimmen de verkoopcijfers van de e-auto’s iets op , maar dan zakken ze weer terug naar nog geen 3% marktaandeel in 2017.

Uiteraard is het modelaanbod nog gering( 18 modellen in 2017) en zijn er nog niet voldoende laadpalen. Ook is de actie radius nog te beperkt en liggen de aankoopprijzen hoger dan een benzine auto. Kortom een, zeker nog geen complete lijst negatieve punten om vaak toch nog niet voor een elektrische-auto te kiezen.

Gezien het bovenstaande lijkt het schier onmogelijk, maar de Nederlandse overheid wil het toch realiseren om in 2020 10% en in 2025 50% elektrische auto’s op de Nederlandse wegen te hebben.

Er zijn dus veel reden te bedenken waarom we in Nederland nauwelijks e-auto’s kopen, maar hoe is het dan mogelijk dat in Noorwegen meer dan 50% van de nieuw verkochte auto’s wel elektrisch is?

Denken wij in Nederland niet teveel in bedreigingen en laten we de kansen liggen? Of zijn we alleen milieubewust als het ons uitkomt in onze portemonnee?

Zoals we in Nederland, met alle gevolgen van dien, keuzes, met grote financiële belangen, gemaakt hebben om van het Groningse aardgas af te kunnen, zullen we wellicht ook een wat meer rigoureuze keuze moeten maken in de brandstof van onze auto.

Waarschijnlijk kunnen pas dan de verkoopcijfers van e-auto’s de snelheid volgen waarmee tegenwoordig de gaskranen dichtgaan en zonnepanelen en windmolens op daken en akkers verreizen.

In Noorwegen lukt het al wel. De overheid stimuleert het elektrisch rijden met bv gratis parkeren, aparte rijstroken, vrijstelling van tol, BTW en aanschafbelasting.

Oké, het kost een paar centen, maar grote kans is dat de e-auto zich dan verder zal kunnen ontwikkelen. Net als de Noren zullen we dan denken in kansen en niet meer in bedreigingen. Door in de Noorse kansen te geloven zullen de (milieu)bedreigingen van onze volgende generaties vanzelf vervallen en dat moet ons toch wat waard zijn.

Oké, we weten het. Er zijn altijd ook (financieel)zwaarwegende belangen elders, maar laten we eens beginnen het samen te overwegen, de kansen zijn er en…… waar een wil is is een weg.
Klik op onderstaande afbeelding om het hele artikel te lezen!

 


Delen via Social media


Delen op Facebook! Delen op Twitter! Delen op Google Plus! Delen op LinkedIn!

Ga terug